Még ebben a hónapban döntenének Orbánék kizárásáról a Néppártból- hirdetés -Érdekes háromszög alakult az Európai Néppárton belül, szereplői: Orbán Viktor, Manfred Weber és Alexander Stubb.

 

Ugyanis Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, aki harcba száll azért, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje lehessen a 2019-es európai parlamenti választásokon, nem Manfred Webert, a Néppárt frakcióvezetőjét tartja politikai ellenfelének, aki szintén indulni kíván az uniós bizottság elnöki székéért, hanem Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, írta keddi számában a Financial Times.

 

A cikk szerint Orbán Viktor, az illiberális demokrácia bajnoka példátlan megrovást kapott az Európai Parlamenttől a jogállamiságra vonatkozó uniós szabályok megsértéséért, miután a Sargentini-jelentésről szóló EP-szavazásonszáznál több néppárti képviselő ellene voksolt.- hirdetés -
loading...

Nem akarok illiberális demokráciát. Tűréshatárom az olyan viselkedéssel szemben, amilyeneket ebben a rendkívüli időszakban láthatunk Európa több országában, beleértve Magyarországot is, rendkívül alacsony – fogalmazott Stubb.

 

A finn politikus azt szeretné, ha a Néppárt e havi találkozóján megvitatná Orbán Viktor kizárását soraiból, annak érdekében, hogy megakadályozza a néppárt lassú jobbra tolódását.

 

Financial Times másik, a populista mozgalmakkal foglalkozó cikke szerint az ezek közötti európai együttműködést a nemzeti szintű különbségek nehezítik. A cikk szerzője példaként említette az olasz kormány és az osztrák kormány közötti távolságtartást a dél-tiroli szeparatisták miatt. Az írás szerint hasonló súrlódások ássák alá a barátságot és bizalmat a magyar „nacionalista, konzervatív Orbán-kormány” és a jelentős magyar kisebbséggel rendelkező szomszédos országok, Szlovákia, Románia, Ukrajna jobboldali mozgalmai között.

(Financial Times, MTI, hvg)


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!