Kiszivárgott. Erzsébet királyné megnevezte a trónörököst -Ezen sokan meglepődnek majd. Ő fog Erzsébet után a trónra ülni.- hirdetés -Ezen sokan meglepődnek majd.

Vilmos herceg és Katalin hercegné, na meg a két gyerekük, Sarolta és György egyértelműen a királyi család legnépszerűbb tagjai. És bár sok vitájuk van a királynő II. Erzsébettel, ezzel nyilván ő is tisztában van. Így állítólag nekik szeretné átadni a trónt, és ezt szűk körben már be is jelentette. Csakhogy a hivatalos trónöröklési sorban Vilmost megelőzi az apja, a sokak szemében népszerűtlen Károly herceg. Ő pedig bennfentesek szerint nem akar ebbe harc nélkül belenyugodni, és ezért még lehallgató készülékeket is elhelyeztetett Vilmos és Katalin hálójában, állítólag még a telefonjukat is meghekkeltette. Így szeretett volna olyan információkhoz jutni, amelyekkel megrendítheti a pár népszerűségét, ám a fiatalok biztonsági emberei megtalálták a poloskákat. via

II. Erzsébet (eredeti nevén: Elizabeth Alexandra Mary Windsor, London, 1926. április 21. –) 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg a 14. helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen szerepel.

Mint a jelenlegi uralkodó, elméletben számos előjoggal rendelkezik. A gyakorlatban viszont, a miniszterelnök kijelölésén kívül kevés olyan alkalom van a modern brit kormányban, ahol ezeket a jogait érvényesíthetné. Az uralkodó teljesen előjogainak listáját soha nem hozták nyilvánosságra, azonban 2004-ben a kormány egy közleményben tisztázott néhányat- hirdetés -
loading...

 

Elutasíthatja a parlament feloszlatását, ha a miniszterelnök úgy dönt.Saját döntése szerint kijelölheti a miniszterelnököt. Ezzel a jogával utoljára 1963-ban élt, amikor megválasztotta Alec Douglas-Home-t.Elbocsáthatja a miniszterelnököt és a kormányát.Beidézheti és elnapolhatja a parlamentet.Parancsot adhat a fegyveres erőknek.Elbocsáthat és kijelölhet minisztereket.Megbízást adhat tisztviselőknek a Fegyveres Erőknél.Beidézheti a Királynő Tanácsát.Kiadhat és visszavonhat útleveleket.Vállalatokat hozhat létre okiratok segítségével.Kinevezheti az anglikán egyház érsekeit és püspökeit.Címeket és kitüntetéseket adhat és vehet el.Uralkodói kegyelemben részesíthet bárkit.Elutasíthatja az uralkodói jóváhagyást (a brit törvényhozás utolsó pontját).Békét írhat alá és háborút jelenthet be.Külföldre küldheti a fegyveres erőket.Értékelhet és aláírhat megegyezéseket.

II. Erzsébet brit királynő elutasíthatja a királynő hozzájárulását, ami szükséges egy rendkívüli döntés elfogadásához. Ezzel a jogával 1999-ben élt, amikor elutasította az fegyveres erőkkel való fellépést Irak ellen.Ezek a jogok többnyire vészhelyzetekben gyakorolhatók, például egy alkotmányos válság ideje alatt, valamint fontosak akkor, ha nincs egy párt sem többségben a parlamentben.

 

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!