Török Gábor: Az ellenzék elfogadta, hogy Orbán addig lesz hatalmon, amíg akar- hirdetés -De az elemző szerint a kormányfő nem háborút, csak csatát nyert. Az ellenzék pedig nem képes saját témákat felmutatni, csak technikai kérdésekkel foglalkozik.

Török Gábor volt az InfoRádió Aréna c. műsorának a vendége, és ha már vendég volt, elemzett is, ez a munkája. Szerinte az ellenzék az áprilisi választásokon nem pusztán vereséget szenvedett, hanem a fegyverletétel közelébe került.

Orbán Viktor 2018 áprilisában nem egy csatát nyert meg, egy újabb csatát, hanem megnyert egy háborút. Ezek után lehet arról beszélni, hogy az ellenzéknek milyen további lehetőségei vannak, de szerintem az ellenzék is érzi azt, hogy egy fegyverletétel-közeli állapot alakult ki, és valójában az ellenzék jövője most meglehetősen reménytelennek tűnik.”

Szerinte az ellenzéki pártokon látszik, hogy esélytelennek érzik magukat Orbán kormányzásával szemben, de érezték is, hogy miről szóltak a legutóbbi választások. „Szinte elkerülhetetlen volt minden pártban az, hogy a méregpoharat ki kellett inniuk. Isszák folyamatosan, ezt látjuk most. Ennek komoly áldozatai vannak, ezt mutatja, ami az LMP-ben és a Jobbikban történt. Az MSZP-ben zajló történéseknek más a mozgatórúgójuk, de a fő magyarázóerő a reménytelenség” – mondta.- hirdetés -
loading...

Hozzátette, úgy látja, az ellenzék elfogadta, hogy Orbán addig lesz hatalmon, amíg akar. És szerinte Orbán hatalma erősebb, mint valaha. „Egy akarat van, egy narratíva van, egy ajánlat van Magyarország számára, ami nem azt jelenti, hogy az a 2,5-3 millió ember, aki nem a Fideszre szavazott, az most már Fidesz-szavazó lenne, csak a beletörődés, az elfogadás jelei látszanak. És hogy valóban mi történik az ellenzéki oldalon, annak nagy esélye van annak, hogy a kormányoldal mit szeretne tenni.”

Az ellenzékre visszatérve, ő szkeptikus, pedig emlékszik arra, hogy a Fidesz egy hasonló helyzetből már képes volt talpra állni. „1998 előtt az akkori jobboldal sem állt jobban erőforrások tekintetében, mint ahogy a mai ellenzék áll a kormányoldallal összehasonlítva. De akkor volt gondolat, volt egy olyan politikai erő, a Fidesz, amelyen látszott, hogy akar valamit, gondolkodott a kérdésekről, már 1996-ban programot jelentetett meg, képes volt ügyeket vinni a napirendre. Ez a politikai módszertan teljesen hiányzik az ellenzék arzenáljából.”

Itt visszanézheti, visszahallgathatja:

 

 

forrás: hvg.hu


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!