Közeledik az újabb csapás, pár órán belül lecsap a vihar, pedig az áramszolgáltatás még nem állt helyre mindenütt- hirdetés -Hatalmas károkat okozott a kedden délután a nyugati országrészben kezdődött, majd egyre keletebbre húzódó zivatarrendszer. A folytatás hasonló lesz, az ország keleti felére másodfokú riasztás van érvényben szerdára, de a meteorológusok a délnyugati területeken már pár órán belül heves felhőszakadásokra számítanak.

Pedig a baj már most sem kicsi: tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön szerdára virradóra végigvonuló vihar, amely csaknem százezer ügyfélnél okozott áramszünetet.

A jó hír, hogy reggel már legalább 70 ezer helyen helyreállították a szolgáltatást – tájékoztatta a cég az MTI-t.

Baja és Kecskemét környékét érintette leginkább a vihar, amely kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés közelében.

Dabason is fákat csavart ki a vihar / Fotó: Blikk

A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését, ahol lehetett, azok javítását. A helyreállítás folyamatos, a cég száznál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen megrongálták a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint szerda kora reggelig mintegy háromszáz esetben riasztották viharkárhoz a tűzoltókat, de még érkeznek újabb bejelentések. Éjjel elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében volt szükség a munkájukra a mostoha időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak miatt hívták őket. Békéscsabán és Kecskeméten például parkoló autóra, Ócsán családi házra, Mórahalmon, Csanyteleken és Derekegyházon utakra borultak fák.

Az OKF reggeli tájékoztatása szerint kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 600, Békésben csaknem 12 500, Csongrádban 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram.  A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán – tették hozzá.- hirdetés -
loading...

Ez várható:

A reggeli előrejelzés szerint a délelőtti órákban az ország délnyugati részén máris újabb heves zivatarokra kell számítani.

Heves zivatarok várhatóak délelőtt, ezeken a helyeken / Forrás: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes napra vonatkozó figyelmeztető előrejelzése szerint ma 15 megyében lehet számítani heves zivatarra erős szél, esetleg jégeső kíséretében.


Heves zivatarok szerdán szinte az ország teljes területén várhatóak / Forrás: met.hu

Azt írják, egy délelőtti, átmeneti szünetet követően ismét több helyen, nagyobb számban az Alföldön várható zivatarok kialakulása, amelyeket elsősorban felhőszakadás (> 20-30, néhol > 50 mm), kisebb eséllyel jégeső (jégméret akár 2-3 cm körül) és erős vagy viharos (50-75, esetleg > 80 km/h) szél kísérhet.

Ezért másodfokú figyelmeztetés van érvényben gyakorlatilag az ország teljes keleti felére felhőszakadás veszélye miatt:

Keleten másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadások miatt, de ilyesmire az ország nyugati felén is számítani kell, csak ott kevésbé lesz heves-egy-egy felhőszakadás /

 

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!