Az angliai sziámi ikrek tragikus emlékezete – Houdini trükkje sem segített rajtuk- hirdetés -Bigámiával gyanúsítottak egy Maurice Lambert nevű férfit, aki nemcsak jegyesével, Violet Hiltonnal jelent meg egy New York-i házasságkötő irodában, hanem annak ikertestvérével, Daisyvel is.

 

A hivatal elutasította a házassági kérelmet, a sztori azonban másnap már szalagcímeket kapott az amerikai sajtóban. Violet és Daisy ugyanis szó szerint elválaszthatatlanok voltak, lévén sziámi ikrek.

Történetük már csak azért is lehetett az 1934-es év társasági szenzációja, mert akkoriban a lányok a zenés színpadok legnagyobb sztárjai között szerepeltek, a műfaj olyan nagyjaival turnéztak, mint George Burns és Bob Hope.

Bár legnagyobb sikereiket az Egyesült Államokban érték el, életük az angliai Brightonban kezdődött 1908 februárjában. Itt szülte meg őket egy Kate Skinner nevű, férj nélküli pincérlány. A lányok a hátukon, alsó csigolyáiknál voltak összenőve, de semmilyen komolyabb belső szervüket nem osztották meg. Violet és Daisy később sem bocsátottak meg anyjuknak, mert úgy gondolták: isten azzal büntette meg őket a „törvénytelen fogantatásért”, hogy így, összenőve, egyikük sem mehetett férjhez. Igaz, nem is Kate nevelte fel őket, hanem egy Mary Hilton nevű pub-tulajdonosnő, aki nem szívjóságból fogadta őket örökbe, hanem mert jó üzletet látott bennük – idézte fel történetüket a Daily Mail.

Mary képeslapokat készített róluk, majd a pubjának látványosságai lettek. Alig voltak kétévesek, amikor már vásárokban, cirkuszban mutogatta őket. Ha a kislányok panaszkodni mertek, „nevelőanyjuk” szíjjal verte őket. Ötévesen már Európában és Ausztráliában turnéztak: Violet hegedült, Daisy pedig a zenekart vezényelte. 1916-ban „angol királyi összenőtt ikrek” néven léptette őket fel Amerikában, és úgy reklámozták őket, mint Viktória királynő leszármazottait.

Az öregedő Marytől még a nála is kíméletlenebb és pénzsóvárabb veje, Myer Myers vette kézbe a sziámi ikrek karrierjét. Szigorúan elzárta őket a külvilágtól, hogy senki se láthassa őket ingyen. Miután Mary meghalt, és meg akartak szökni, Myers egy percig sem hagyta őket magukra.

„Csak a lelkünkben lehetett magánéletünk” – mondták később.

 

Egyre szélesebb közönség előtt léptek fel, a publikum imádta őket. Violet szerint azzal áltatták magukat, hogy mások szórakoztatásával ők is boldogok lesznek.- hirdetés -
loading...

Myers minden férfit távol tartott tőlük, de egyszer túl messzire ment: amikor a lányok megtudták, hogy összetépett egy virágcsokrot, amit egy rajongójuk küldött nekik, szabályosan rátámadtak. „Gazdájuk” ekkor úgy döntött, hogy nagyobb szabadságot ad nekik. Ez azonban újabb gondokat jelentett: Violet és Daisy ugyanabba a nős férfiba szerettek bele. Rivalizálásuk miatt hosszabb ideig nem is álltak szóba egymással.

Később elárulták, hogy a híres budapesti születésű illuzionista és szabadulóművész, Harry Houdini tanította őket meg a „mentális szabadság” művészetére, hogy lelkileg és érzelmileg el tudjanak szakadni egymástól.

De ez kevés volt a boldogságukhoz.

 

1931-ben végre bírósági úton meg tudtak szabadulni Myerstől, és 100 ezer dollár végkielégítést is kaptak. Életük azonban nem fordult jobbra: a hangosfilm tönkretette a zenés színpadokat, ekkor filmstatisztálással próbálkoztak. Szerepeltek Tod Browning Szörnyszülöttek (Freaks) című filmjében, amely olyan mértékben sokkolta a közönséget, hogy az MGM leállította a vetítéseket, és csak évtizedekkel később mutatták be újra. Négy évvel később egy dallasi stadionban fizető közönség előtt Violet látszatházasságot kötött Jim Moore meleg színésszel. Daisynek is hasonló férj jutott 1941-ben. A II. világháborúban már csak olcsó kabarékban léptek fel.

Tíz évvel később egy önéletrajzi film készült róluk Egy életre összeláncolva címmel, de megbuktak vele.

1961-ben Charlotte városa könyörült meg a nyomorba jutott sziámi ikreken. Egy egyházi tulajdonban lévő házban húzhatták meg magukat, és fűszerüzletben dolgoztak.

1967 karácsonyán az 59 éves nővérek, akik rettegtek az orvosoktól, és soha nem engedték, hogy megpróbálják szétválasztani őket, influenzások lettek. 1968. január 4-én, miután napok óta senki sem látta őket, a rendőrség törte rájuk az ajtót: mindketten halottak voltak. A boncolás megállapította, hogy valószínűleg Daisy halt meg előbb, és Violet még két napig magával hordozta testvérét, mielőtt ő is meghalt.

 

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!