Nézd meg, hogyan élnek a világ többi részén azok, akik ugyanannyit keresnek, mint te- hirdetés -Egy honlapon megnézheted, milyen élet-színvonalon élnek mások ennyi pénzből, milyen az otthonuk, és milyen tárgyaik vannak.

 

El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol minden ember, aki csak a Földön él, egy utcában lakik? Az utca legelején a legszegényebbek élnek, a legvégén pedig azok, akiknek a legtöbb pénz jutott.

Ezen az utcán sétálhatsz végig virtuálisan a Gapminder interaktív felületén, a Dollar Streeten.

Különleges, elgondolkodtató élményt nyújt ez a felület mindenki számára: megnézheted, mennyivel másabbak az életkörülmények és összességében a mindennapi élet a különböző jövedelmi szinteken.

Rendszeresen hallunk és olvasunk arról, hogy a világ másik felén milyen körülmények között élnek embertársaink, de úgy igazán sosem látjuk magunk előtt a különbségeket – vagy adott esetben éppen azt, hogy nincs is különbség. A Dollar Street segítségével 50 ország 264 otthonába nézhetsz be, de a lista folyamatosan bővül.

A lakásodat, a hétköznapi tárgyaidat hasonlíthatod össze a te házadtól felfoghatatlanul messze lakó “szomszédaiddal”, hiszen ne feledd, a Dollar Streeten mindenki a másik szomszédja.

Mindannyiunknak ugyanazok a szükségleteink, mindannyian eszünk, alszunk és használjuk a vécét. Azonban más-más megoldásokat engedhetünk meg magunknak, hogy ezeket a szükségleteket kielégítsük. Meglepő lehet, de azonos jövedelmi szinttel rendelkezők nagyon hasonlóan élnek a világ minden táján. A Dollar Street célja az is, hogy lerombolja az országokról alkotott sztereotípiákat.- hirdetés -
loading...

Keresd meg azokat a családokat, akiknek a te jövedelmeddel azonos a bevételük a világ másik végén, és nézd meg, ők hogyan élnek!

dollar_1

A projekt fotósa minden családnál eltöltött egy napot, hogy lefotózza a család személyes tárgyait, beleértve például a fogkeféket és a kedvenc pár cipőiket. Ezeket a fotókat felcímkézték a funkciójuk, a család neve és a jövedelmük alapján, így rákeresve egy adott jövedelemre össze tudod hasonlítani, hogy a világ mely területén mennyi is az annyi.

Megnézheted egy-egy család teljes háztartását:

egy_csalad

Vagy szűkítheted a keresést például csak a tányérokra is:

tanyerok

Dollar Streethez alapvető angoltudás szükséges, mert csak angolul és spanyolul használható, de mindenképp érdemes szánni rá néhány percet.

 

 

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!