Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmánysértő az iskolaállamosítás- hirdetés -Az állam a tulajdont a feladattal együtt vette át, tehát nem ütközik az alaptörvénybe, hogy Csömör község elvesztette az iskoláját – ezzel az érvvel utasította el egyhangúlag egy bíró beadványát az Alkotmánybíróság.

A település pert indított, amelyet januárban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felfüggesztett, és az Ab-hoz fordult.

Indoklása szerint egyrészt indokolatlan és aránytalan volt az önkormányzati tulajdonban lévő iskolai ingatlanok állami működésbe vétele, másrészt diszkriminatív az a rendelkezés, amely a települési önkormányzatokat kizárja az iskolák fenntartóinak és működtetőinek köréből.

Az Ab nem nem értett egyet a bírósággal, és ezúttal különvéleményt sem nyújtott be senki. Az indoklás lényege: ha valamely korábban önkormányzati feladat- és hatáskör állami feladattá válik, akkor az adott feladat ellátását szolgáló önkormányzati vagyontárgyakat az állam átveheti, ezzel jogosan korlátozva az önkormányzatok tulajdonjogát. “A korlátozás azonban csak annyiban érvényesíthető, amennyiben az adott önkormányzati vagyontárgy döntően és közvetlenül a megjelölt feladat- és hatáskör ellátását szolgálta.” Márpedig az Ab szerint az oktatási intézményeknél ez történt. Az alkotmányossági vita tárgya nem az, hogy jó döntés volt-e elvenni az önkormányzatoktól az iskolákat. Az Ab ugyanis hangsúlyozza: “nem lehet feladata annak vizsgálata, hogy valamely, korábban önkormányzati feladat- és hatáskör állami feladattá válása mennyiben segíti elő az adott feladat- és hatáskör korábbiaknál hatékonyabb ellátását, ennek mérlegelése ugyanis a mindenkori jogalkotó kompetenciájába tartozó kérdés”.- hirdetés -
loading...

Az alkotmánybírák indoklásukban azzal vigasztalják az érintetteket, hogy mivel nem önkéntesen járultak hozzá tulajdonjoguk korlátozásához, fontos garancia, hogy bírósági felülvizsgálatot kérhetnek. Ennek célja, hogy “az önkormányzatok vagyona és vagyoni értékű jogai csak a feladat ellátásához feltétlenül szükséges mértékben kerüljenek korlátozásra”. Vagyis az a bíróság, amelynek nem sikerült az alkotmánysértést rábizonyítania a törvényre, most ezen útmutatás alapján hozhat ítéletet a csömöri ügyben. És még egy fontos feltétel: “a tankerületi központok a vagyon kezelését oly módon lássák el, hogy az biztosítsa a tulajdonos önkormányzatok lehetőségét az ingatlan és ingó vagyon közösségi célra történő használatára minden olyan esetben, amikor az a köznevelési feladatok ellátását nem gátolja (így különösen olyan, például délutáni, hétvégi vagy tanszüneti időszakokban, amikor az adott vagyontárgy nem szolgálja a köznevelési feladatok ellátását), és olyan feltételekkel, mintha az adott vagyontárggyal vagy vagyonértékű joggal a tulajdonos önkormányzat önállóan rendelkezhetne”. Igaz, itt a bérbeadás lehetőségéről és az abból beszedhető bevételről nincs szó, pedig az is hozzátartozna az önálló rendelkezéshez, és az önkormányzatok hivatkoztak is erre, hanem csak a közösségi használatról.

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!