16 menő dolog Finnországban, ami miatt iszonyú irigyek vagyunk rájuk- hirdetés -Azt hihetnénk, hogy úgy éljük a mindennapjainkat, hogy minden modern eszköz a rendelkezésünkre áll, illetve az emberek gondolkodásmódja is jóval érettebb mint néhány évtizeddel ezelőtt (gondoljunk csak a környezetvédelemre) Ez részben igaz is, azonban ha összehasonlítjuk kis hazánkat például az észak-európai államokkal, rájövünk, hogy mi még valójában a múltban élünk. És ez nem csak pénz kérdése: Míg mi még ott tartunk, hogy a háztartások jelentős része nem bajlódik például a szelektív hulladékgyűjtéssel, addig Finnországban már föld alatti csatornarendszer szállítja a hulladékot, amit a lakosok kivétel nélkül szétválogatva dobnak a kukába.

És ez csak egy dolog a rengeteg pozitív ötlet és fejlesztés mellett, amelyekkel Finnországban találkozhatunk. Sárgulunk az irigységtől.

 


Csapvizet isznak a palackozott víz helyett.
Az ottani csapvíz közel százszor kevesebb baktériumot tartalmaz, mint a palackozott víz. Ez főként a fejlett, több lépcsős víztisztító rendszernek köszönhető.

A nagyobb játszótereken éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek is vannak.

Minden finn városnak saját sportközpontja, úszómedencéje és szaunája van, még akkor is, ha csak néhány ezren laknak az adott városban. A diákok ingyen vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

A kismamák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt. A csomagokban ruházati cikkek, játékok és tisztálkodási szerek találhatóak.

Az iskolától több mint 2,5 kilométeres távolságra lakó gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, természetesen ingyen.

Az óvodában három éves korig maximum 4 gyerek juthat egy pedagógusra (már 9 hónapos korban beírathatják őket a szülők az oviba)

A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg az évi 2 százalékot. Vagyis ha 10 évre veszünk fel mondjuk 100 ezer forintot, összesen 10.400 forinttal többet kell visszafizetnünk. (15 százaléknál ez az összeg már 94.000 forint.)

Minden lakosnak 560 euró alapjövedelem.
2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak.- hirdetés -
loading...

Valóságos úttörőnek számítanak a főváros speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően.
A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, amely 70 km/órás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukás autók, bűzölgő szemetesek…itthon ez évtizedekig csak álom marad.

A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.
Gyakran tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók együtt olvashatnak könyveket vagy akár társasjátékozhatnak is egymással.

Minden  műanyag és üveg palack betétdíjas, de a betétdíj teljes összegét visszakapják a vásárlók, ha visszaváltják a palackokat.

Óvják a természetet.
A példátlan természetbarát hozzáállásuknak köszönhetően a mókusok, a nyulak és a sündisznók is a városok határain belül, gyakorlatilag az emberekkel közösen élnek.

Elpusztíthatatlan utak.
A Finnországra jellemző embert próbáló időjárás a közutakat sem kíméli. Éppen ezért elképesztő minőségű burkolatot kapnak az utak: a gránitblokkra épülő 3-4 rétegű fagyálló aszfalttal borított utak garantáltan kiállják az idő próbáját.

Így néz ki egy buszmegállóban várakozás Finnországban:
Finnországban biztosak lehetünk benne, hogy senki nem fog a nyakunkba lihegni a tömegközlekedési járművekre várva vagy a boltban sorban állva, mert a finnek nagyon odafigyelnek a személyes tér, az intim szféra jelentőségére.

Világító agancsú szarvasok.
A járművek elé ugró szavasok visszaszorítása érdekében a környezetvédelmi hatóságok gyakran fényvisszaverő festékkel fújják le az állatok agancsát, hogy az autósok könnyebben észrevegyék őket, hogy még biztonságosan elkerülhető legyen a baleset.

forrás


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!