9 tévhit a túlélésről, amit többé nem szabadna elhinnünk- hirdetés -Bárkivel előfordulhat, hogy a civilizációtól elszakadva, eltéved egy erdőben, magára marad egy ismeretlen területen a természet lágy ölén, akár belföldön, akár külföldön. Ilyenkor a leleményesség és a természet ismerete életet menthet. Külön műsorok, könyvek és oktatóanyagok foglalkoznak a túlélés legfontosabb szabályairól, mégis vannak általános tévhitek azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes tenni ilyen, olyankor életveszélyes helyzetben.

 


Széles körben elterjedt tévhit, hogy a kígyómarás helyéről ki kell szívni a mérget. Azonban a méreg nem “ragad meg” a seb környékén, hanem azonnal a vérkeringésbe jut. Ha a sebbel érintkezik a szád, a nyálkahártyádon át a te szervezetedbe is bekerülhet a méreg. A legfontosabb teendő, hogy a sérültet minél előbb lássa orvos, addig is nyugodt helyzetben kell maradnia, a sebet pedig a szív síkja alatt kell tartani.

Étel nélkül az egészséges szervezet több hetet is kibír, a vízre sokkal nagyobb szükségünk van.

Egy fedett menedéket úgy kell megépíteni, hogy a leginkább védjen a széltől, vagy az égető napsugaraktól. Hideg időben viszont mindenképp kell egy meleg réteg a talajra, különben a hideg föld szó szerint elnyeli belőled a hőt.

Csak egy-két kaktuszfajban található folyadék iható. A többitől rosszul leszel, hányhatsz, amely tovább fokozza a kiszáradást.- hirdetés -
loading...

A medvék nem akarnak mindenáron megtámadni, megenni meg pláne. Ezért a legtöbb esetben csak szép lassan hátrálni kell a macitól, folyamatosan tartva a szemkontaktust. Ezzel jelezzük a medvének, hogy nem akarjuk háborgatni a területét.

Vannak gyümölcsök, bogyók és gombák, amelyeket az állatok, madarak előszeretettel fogyasztanak, azonban számunkra mérgezőek. Ezért csak olyan terméseket és gombákat fogyassz el, amelyekről biztosan tudod, hogy ártalmatlanok!

A környezeti hatásoktól függően a moha megtelepedhet a fatörzs bármely oldalára. Ezért ne bízzuk magunkat a mohára, ha iránytű nélküli tájékozódásról van szó.

Nem szabad forró vizet folyatni a kihűlt területekre, és dörzsölni sem szabad a kritikus területeket. Ehelyett takarókkal, melegvizes palackokkal kell felmelegíteni a testet.

Ha esetleg ilyen, valószerűtlenül ritka élethelyzetben találnád magad, először próbáld meg valamilyen szilárd tárggyal kivédeni a cápa támadását (p. búvármaszk vagy szörfdeszka), ha nincs kéznél semmi, a szemeit vagy a kopoltyúit kell megcéloznod az öklöddel, ezzel elijesztheted az állatot.

forrás


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!