5 típus, aki egy párkapcsolatban csak mérgez és tönkretesz téged- hirdetés -Nehéz felállni olyasvalaki mellől, akit szeretünk, de ha a kapcsolat csak tönkre tesz minket, meg kell tennünk ezt a lépést.

 

Akármennyi könyvet és cikket olvasol el arról, hogy milyen a rossz párkapcsolat, nagyon nehéz kilépni belőle. Még akkor is, ha árt neked. Félelmetes az a gondolat, hogy egyszer felállsz, és otthagysz egy szerelemet vagy barátot azért, mert rossz hatással van rád. De lehetséges, hogy pont erre van szükséged a boldogsághoz. A mérgező kapcsolatoknak több fajtája is van, és sokszor a legkedvesebbnek tűnő emberektől kapod a legrosszabbakat.

A Psychology Today egy listára gyűjtötte azt a rossz kapcsolatokban előforduló 5 leggyakoribb személyiségtípust. Első ránézésre sokszor a legodaadóbbnak tűnhetnek.

Kristen Fuller a cikk egyik írója maga is megtapasztalta, milyen mérgező párkapcsolatban lenni:

“Bár minden tudásom megvan ahhoz, hogy ne kerüljek ilyen negatív kapcsolatba, mégis sikerült érzelmileg és mentálisan rossz helyzetbe kerülnöm egy olyan férfival, akiről azt hittem, tökéletes. Megvolt mindene: jómódú család, kiváló munkahely, a legjobb iskolák, és nagyon kedves is volt. De hamar megtapasztaltam az igazi oldalát.

A szépsége és tökéletessége csak álca volt.”

Viszont Kristen emiatt a tapasztalat miatt tanulta meg, hogy hogyan kell az ilyen partnereket és barátokat kezelni. Akár kapcsolatról, akár barátságról, munkatársról vagy családtagról van szó, a legtöbb embernek van Kristenéhez hasonló élménye.

sziv

Az alábbi 5 típusú embernél persze több is létezik, de ezek a leggyakoribbak. Egy emberben akár több személyiségjegy is fellehető, éppúgy mint egy görög drámában, ahol ugyanaz a színész több maszkot viselve is színre lép.

A kritikus

Voltál már olyan kapcsolatban, amikor úgy érezted bármit teszel, párod mindig kritizálni fog? A kritika más, mint a tanács, és nagyon fontos megértened mi a kettő közötti különbség. Ha például állandóan késel, az nem egy jó szokás: hatással van a munkahelyi és személyes kapcsolataidra is. A legtöbben nem fogják ezt a tulajdonságodat szeretni. De mindenki hibázik, és mindenkinek van olyan tulajdonsága, amin érdemes egy kicsit dolgoznia. Ha egy vacsorarandira 15 percet késel, és ezt nem mondod el partnerednek, meglehet, hogy veszekedés lesz a vége. Ha a párod ahelyett, ahogy megkérdezné mi történt, azonnal rád támad és kritizálni kezdi ezt a tulajdonságodat, akkor egy igazi kritikussal van dolgod.

Egy kritikus embernek minden lépésedhez van hozzáfűzni valója.

De ha erre a bizonyos 15 perces késére párod úgy reagál, hogy: „Úgy tűnik sokat szoktál késni… Mi ez? Valami új trend, amiről lemaradtam?” Ekkor párod nem téged okol személyesen, hanem a körülményeket próbálja megérteni.

Egy kritikus ember erős mérget visz egy párkapcsolatba. Ahelyett, hogy valakinek a viselkedését kritizálná, partnere személyiségét támadja meg. Ahelyett, hogy segítene megszabadulni rossz szokásaidtól, az orrod alá dörgöli újra és újra azt, hogy miért nem vagy elég jó.

szavakkal2

A passzív agresszív

Mind ismerjük ezt a tulajdonságot, és talán ez az egyik legrosszabb, ami egy párkapcsolatban történhet. Bármit csinálsz mindig ott bujkál benned az a félelem, hogy ironikusan bár, de ki leszel osztva.

Képzeld el, hogy tettél valamit, ami miatt partnered nagyon ideges lett, de te nem tudod, hogy pontosan mi az, ami ennyire nem tetszik neki. Megkérdezed tőle, hogy miért ideges, azért, hogy megoldjátok a problémát és máskor ne forduljon ez elő. A válasz helyett viszont párod csak annyit mond, hogy minden rendben van. Pedig nyilvánvaló, hogy nincsenek rendben a dolgok.- hirdetés -
loading...

Az a passzív agresszió, mikor partnered rejtett üzenetekkel próbálja tudtodra adni, hogy valami nincsen rendben, de mikor konfrontálod, nem bírod szóra bírni.

A passzív agresszió a düh egyik fajtája. Hiába töröd a fejed azon, hogy mi lehet a probléma órákon keresztül. Amíg partnered nem beszél, de érezteti veled, hogy valami nem jó, addig nehéz lesz dűlőre jutnotok.

lany3

A nárcisztikus

A narcisztikus partner azt gondolja magáról, hogy ő mindenben jó, és nem feledkezik meg arról, hogy ezt tudassa is veled. A passzív agresszió mellett, a narcisztikus jellem is egy személyiségzavarnak számít.

Az önimádó ember magát helyezi előtérbe és lenéz téged.

Meglehet, hogy olyan érzésed van egy ilyen partner mellett, hogy örökösen versenyeznetek kell egymással. Az ilyen embereket nehéz kompromisszumra bírni, nem akarják megérteni mi történik körülöttük és nem mutatnak empátiát senki és semmi iránt. A lényeg, hogy ők legyenek a középpontban. Ezért sem meglepő, hogy sokszor miattuk lesz rossz hangulatú egy különleges alaklom, a szülinapod, vagy például az, ha előléptetnek. Mert nem bírják, hogyha nem róluk szól valami.

kiraly

A narcisztikus emberek viszont igazából nem kedvelik önmagukat. Emiatt sokszor lesznek dühösek, feldúltak és önbizalmuk is hullámzó. Képesek mindent tönkretenni maguk körül, ha megbántják őket.

A harapófogó

Vannak olyanok, akikből harapófogóval sem lehet semmit kihúzni. Ezek az emberek nem osztják meg gondolataikat, érzéseiket még egy krízis pillanatában sem. Az ilyen kommunikációs stílus sajnos negatív hatással lehet egy párkapcsolatra. A legrosszabb pedig az, hogy sokszor magadat kezded el hibáztatni azért, mert partneredet nem tudod szóra bírni.

Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy tisztán és őszintén tudjanak a felek beszélgetni, ezért ha ilyet tapasztalsz lehet, hogy nem árt végig gondolnod milyen is a kapcsolatotok.

Ha partnered nem válaszol kérdéseidre, akkor az rajtad fog csattani. Dühös leszel és frusztrált hiszen nem kapod meg partneredtől a legapróbb figyelmet sem. Ez a taktika lehet, hogy politikai vitában jól jönne, de egy párkapcsolatban kifejezetten rossz megoldás a problémákra.

zaklatas1

Az antiszociális

Az antiszociális emberek jellemvonásai között megtaláljuk a szociopaták és pszichopaták jellemzőit is: lobbanékonyság, düh kitörések, az empátia hiánya.

Bár a szocio- és pszichopaták klinikai eseteknek számítanak, sok emberben van ilyen hajlam. Az ilyen partnerek pszichológiai kaméleonok: képesek a helyzethez alkalmazkodva változtatni személyiségükön. De motivációjuk általában a szex, a pénz, vagy önbizalmuk növelése, és nem a párkapcsolat. Sokan nem ismerik fel, partnerük antiszociális tendenciáit, míg nem lesz túl késő. Egy pszichopata a kontrollt, a hatalmat szereti, de nagyon jól tudja eme vágyait takargatni.

Ha partneredre ráismersz bármelyik tulajdonság kapcsán, meglehet, hogy nem árt átgondolni milyen is a párkapcsolatotok. Ez az, amit Kristen is tett, és sokat tanult ezáltal az emberi kapcsolatokról.

duh

Forrás: Psychology Today, szeretlekmagyarorszag.hu fotók: Pixabay

Ha hasznos volt a cikk, kattinst a megosztásra!


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!