Az egyik legnagyobb Földre veszélyes kisbolygó repül el a Föld mellett hamarosan- hirdetés -Az egyik legnagyobb Földre veszélyes kisbolygó repül el a Föld mellett hamarosan
A Florence egy óriási aszteroida. Szeptember 1-jén a Föld éjszakai oldala felől fog elhaladni a bolygónk mellett.

 

Egy közel negyven éve ismert földközeli kisbolygó, a Florence közelíti meg bolygónkat most szeptember 1-én – írja a Csillagászat.hu.

Ugyan csillagászati értelemben közel lesz, de a mintegy 706 ezer kilométeres közelítés még így is a Föld-Hold közepes távolságának 1,84-szerese. Az esemény azért érdekes, mert a földközeli objektumok között egy viszonylag nagyobb, 4-5 km átmérőjű égitestről van szó.

A 3122 Florence kisbolygó a 2017. szeptember 1-i földközelsége idején a Föld éjszakai oldala felől fog elhaladni bolygónk mellett. Az animáción a Föld és Vénusz pályáit fehér színű ívek jelölik, a Florence kisbolygó pályáját sárga vonal mutatja (kép: NASA/JPL/Csillagászat.hu).

A Florence aszteroidáról jelenlegi ismereteink alapján azt tudjuk, hogy az átmérője 4,35 és 4,9 km között lehet, valószínűleg gömbhöz közel álló alakkal. A tengelykörüli forgási ideje 2,358 óra, de nem ismert a forgástengely térbeli iránya.- hirdetés -
loading...

A Florence a negyedik legnagyobb Földre veszélyes kisbolygó

az (53319) 1999 JM9 (~7 km), 4183 Cuno (5,6 km) és 3200 Phaethon (5,1 km) után. A Florence paramétereit eddig földi távcsövekkel, illetve a NASA WISE infravörös csillagászati mesterséges holdja által kapott megfigyelési adatokból ismertük meg. A mostani földközelsége idején végzett újabb megfigyelések, elsősorban a radarcsillagászati mérések pontosítják, illetve új adatokkal bővítik ismereteinket.

Most a Florence megfigyelése révén újabb fontos lehetőség nyílik a Földre potenciálisan veszélyes objektumok jobb megismerésére.

Többek között radarcsillagászati módszerekkel az aszteroida méreta, alakja, tengelykörüli forgása és felszíni összetétele megállapítható, illetve pontosítható lesz.

A Florence 2017. június és 2018. január között 16 magnitúdónál fényesebb lesz, ami közepes amatőrcsillagászati távcsövekkel CCD-vel történő megfigyelését lehetővé teszi.

A legnagyobb közelítés napjaiban az égen délről észak felé fog mozogni: a Piscis Austrinus, Capricornus, Aquarius és a Delphinus csillagképekben fog elhaladni a földi megfigyelők számára.

További részleteket a Florence kisbolygó elhaladásáról a Csillagászat.hu-n olvashattok.

A címkép illusztráció – Forrás: Pixabay | szeretlekmagyarorszag.hu


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!