Merkel: Megtévesztették Magyarországon a menekülteket- hirdetés -A német kancellár még sosem fogalmazott ilyen erőteljesen a magyar kormánnyal szemben menekültügyben.

 

A menekültek befogadásának elutasítása ellentétes az európai szellemiséggel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy 2015 szeptemberében azért indultak menekültek Magyarországon gyalog az osztrák határ felé, mert megtévesztették őket.

A Kereszténydemokrata Unió elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban közölt interjúban elmondta, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó “régi dublini rendszer” nem bírja tovább a terheket.

Nem lehet elfogadni, hogy minden terhet Olaszország és Görögország viseljen, csak azért, mert földrajzi fekvésük miatt hozzájuk érkeznek meg az EU-ba igyekvő menekültek. Ezért “szolidárisan el kell osztani a menekülteket a tagállamok között”, és az elosztásnál ugyan természetesen figyelembe lehet venni az adott tagállam gazdasági erejét, a munkanélküliséget és más tényezőket,

de “nincs rendben”, hogy “egyes országok” teljes mértékben elzárkóznak és egyetlen egy menekültet sem hajlandóak befogadni.

A befogadás megtagadása “ellentétes az európai szellemiséggel”, de “le fogjuk győzni”. Ehhez “türelem és kitartás kell, de sikerülni fog” – mondta a német kormányfő.

Merkel ma is ugyanúgy döntene, mint tette azt 2015 őszén, amikor is több mint 400 ezer menekültet és bevándorlót fogadott be Németország. A szövetségi belügyminisztérium augusztus közepén adta ki előrejelzését, miszerint az év végéig 800 ezren érkezhetnek. Végül 890 ezren jöttek, vagyis a prognózis “nagyon precíz volt”.

Az emberek sorsát tartottam szem előtt, de összességében tisztában voltam a (menekültügyi) helyzettel– mondta Merkel a 2015 szeptemberében a magyar-osztrák határ felé gyalogoló emberek ezreinek ügyéről.- hirdetés -
loading...

Akkor arról kellett határozni, hogy a korábban vonaton és busszal érkezett 400 ezer fő után

Merkel szerint akkor a kérdés az volt, hogy a vonattal és busszal érkezők után mi legyen a többiekkel.

“Azokat az embereket is beengedjük-e, akiket Magyarország egyszer csak nem engedett felszállni a vonatokra, hanem megtévesztették őket, és ezért ezrével elindultak gyalog Ausztria és Németország felé?” – ismertette a kérdést a kancellár, amelyben úgy kellett döntést hozniuk, hogy “valóságos humanitárius katasztrófa fenyegetett”.

angela

Merkel elmondta, hibák korábban történtek, hiszen Németország túlságosan ragaszkodott a dublini rendszerhez, és nem figyelt eléggé arra, hogy a szíriai polgárháborúból és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorja elől Irakból elmenekült emberek “borzalmas” helyzetbe kerültek, mert csökkentették az ellátást a libanoni és jordániai menekülttáborokban, ami csak erősítette az unió felé irányuló menekülőhullámot.

A német kormány szerint mindebből az a tanulság, hogy helyben, a származási ország térségében kell segíteni a menekülteknek, és törekedni kell a menekülésre késztető okok megszüntetésére, méghozzá nemcsak Irakkal és Szíriával, hanem az afrikai országokkal kapcsolatban is

– mondta Angela Merkel.

Kiemelete, Németországnak küzdenie kell a menekülés és a migráció okainak felszámolásáért, a többi között afrikai országokkal folytatott partneri együttműködés és a helyben nyújtott segítség révén.

A Németországban tartózkodó menedékkérőkkel kapcsolatban azt mondta, hatékonyabbá kellene tenni a hazajuttatásukat, azt pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki “szabadságra menjen” abba az országba, ahonnan elmenekült.

 

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!