Hírességek, akikről nem gondolnád, hogy tetkót varrattak a testükre- hirdetés -Edison, Sissi, Horthy, Széchenyi, II. Miklós, Roosevelt és Churchill – előkelő lista, ugye? Pedig egyetlen közös vonásuk van azon kívül, hogy méltán híres és elismert személyek: mindannyian varrattak a testükre.

 

Sokak szemében a tetoválás csak egy divat, amit suttyó suhancok készíttetnek maguknak, miután kifogytak a Turbó rágó felnyálazható változatából. Azonban nem múló hóbortról van szó – hiszen már Ötzi, a jégember is tetoválva volt –, és nem is feltétlenül a deviáns fiatalság bélyegéről. Komoly történelmi személyek és méltóságteljes uralkodók is ékesítették a testüket különféle motívumokkal.

Edison

A sokrétű feltalálóról, Thomas Edisonról kevesen tudják, hogy az egyik ötlete a sok százból egy elektromos toll volt, amelyet ráadásul a saját testén is kipróbált. Ez az 1876-os szabadalom tulajdonképpen a máig használt tetoválógép őse. A folyadékos akkumulátorból, huzalokból, öntöttvas súlyból és egy festékes golyóból álló szerkezetet még nem tetoválásra használta – azt egy Samuel F. O’Reilly nevű férfi fejlesztette tovább kifejezetten erre a célra –, hanem arra, hogy papírformákat perforáljon vele. Edison karján ugyanakkor öt kis pötty árulkodott arról, hogy megfordult a fejében ez a felhasználási mód is.

edison

Sissi

A magyarok kedvenc uralkodója, Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sissi igazán különc nőnek számított a 19. században. Például ő vetette le először magáról az alsószoknyát annak érdekében, hogy még karcsúbbnak látszódjon, miközben imádott édességet zabálni (inkább nem is evett nagyon mást, csak a csokoládéról ne kelljen lemondania, pedig híresen rossz fogai voltak).

Az pedig különösen felháborítónak számított annak idején, hogy a bal lapockájára titokban készíttetett egy vasmacskát a hozzá illő kötéllel, mivel imádta a tengert. A kor egyik legismertebb tetoválóművésze, Tom Riley készítette a mintát, aki büszke volt rá, hogy karrierje során számos európai uralkodócsalád tagjára tetovált. Akkoriban nem voltak bulvármagazinok és lesifotósok, úgyhogy csak Sissi férje, Ferenc József csodálhatta meg z alkotást, a pletyka azért így is elterjedt.

sissi

Azonban nem ő volt a család egyetlen renitenskedője: Ferenc Ferdinánd főherceg és Rudolf koronaherceg bőrét is tarkította némi festék. A történet morbiditása, hogy a trónörökösök egyaránt védelmező kígyót varrattak a mellkasukra, ehhez képest Ferdinánd a szarajevói merényletben hunyt el, Rudolf pedig a mayerlingi vadászkastélyban, ahol szeretője után önmagával is végzett.

Horthy

Horthy Miklós kormányzó sosem rejtette véka alá hatalmas tetoválását, amelyről több felvétel is készült. Még fiatal tengerésztisztként készíttette a bal mellétől egészen a bal karjáig terjedő, hatalmas sárkányt. Az ázsiai stílusú rajzot egy átmulatott éjszaka után szúratta magára Angliában. Egy ismert cseh riporter, Egon Erwin Kisch így lelkendezett róla: „Életem legszebb tetoválását Horthy admirálison láttam. A zöldben-aranyban pompázó sárkány beborította mellkasa bal felét. Horthy naponta megjelent a polai tengerészfürdőben, és a trikója bal pántját leengedte, hadd lássa mindenki a csodás rajzolatot; körül is vették mindig, fiatal tengerésztiszteknek és fürdővendégeknek magyarázta – megannyiszor csaknem ugyanazokkal a szavakkal – a részleteket”.

horthy

Széchenyi- hirdetés -
loading...

Gróf Széchenyi Istvánról nem sokan tudják, hogy igazi nőcsábász volt. Szerencsétlenségére először pont sógornőjébe, Caroline Meade-be habarodott bele igazán, idővel pedig annak testvéréért, Selináért kezdett rajongani. Vele szívesen megállapodott volna, de a lány családja meghiúsította a házasságot. Széchenyi azonban perzselő szerelme tanúbizonyágaként felvarratta bal alkarjára Selina nevét, méghozzá egy szívvel bekeretezve. Igazi tőrdöfés lehetett a grófnak, hogy választottja végül egy régi párbajtársához, Clam Martinitz-hoz ment hozzá.

stefi

II. Miklós

Nyikolaj Alekszandrovics Romanov orosz cárnak, azaz II. Miklósnak minden értelemben maradandó emlékeket okozott az ötvenegyezer kilométeres, 1890-től 1891-ig tartó európai és kelet-ázsiai körútja. Az uralkodó őszintén csodálta a japán mesterségeket, ezért nem csupán egy tradicionális hajtűt vásárolt egy helyi hölgytől, hanem egy színes sárkányt is tetováltatott a jobb kezére. Sajnos a japánok iránt érzett szimpátiája némiképp alábbhagyott, amikor ugyanezen út során egy helyi őrült rendőr szablyával akarta lemészárolni az Orosz Birodalom utolsó cárját.

miki

Amerikai elnökök

Meglepő tény, hogy a legtöbb amerikai elnöknek bizony volt tetoválása. Lássuk a legérdekesebbeket: az Egyesült Államok hetedik elnöke, Andrew Jackson volt az első a sorban, neki egy óriási tomahawk díszelgett a combján. James Knox Polk, a tizenegyedik, addigi legfiatalabb elnök az első ismert fehér ember volt, aki kínai betűket üttetett a testére. Neki köszönheti egyébként Texas, hogy az USA részévé vált. A huszonhatodik ikonikus elnök, Theodore Roosevelt pedig a családi címert mintáztatta meg a mellkasára, méghozzá igen grandiózus méretben.

roose

Theodore Roosevelt

Churchill

A legendás brit miniszterelnököt az anyukája vitte bele a rosszba, hiszen Lady Randolph Churchill kezdte a vagánykodást. A kiemelkedő szépségű mamának egy kígyó díszelgett a csuklóján, amelyet elegáns események alkalmával egy nagyobb karpereccel próbált takargatni. Winston, a jeles államférfi is követte a példáját: ő egy horgonyt kért az alkarjára. Olyan verzió is napvilágot látott, miszerint Churchillnek nem is volt tetoválása, csak egy hegje, miután bőrtranszplantáción esett át, hogy ezzel segítsen egy omdurmáni csatában megsérült katonát.

A kékvérű kalandban összeérnek a szálak és a tinták, ugyanis Churchill anyja, leánykori nevén Jennie szeretője volt többek között VII. Eduárd király is, aki szintén viselt tetkót (és aki élete során olyan tisztségeket töltött be, mint Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának és a Brit Domíniumok királya, továbbá India császára és Wales hercege). Eduárd Jeruzsálemben mintáztatott a karjára egy keresztet, később pedig fiát, V.Györgyöt is kivarratta, méghozzá kétszer.

churchill

Érdekes belegondolni, ahogyan a talpig selyembe öltözött urak és hölgyek esténként levetették ruháikat, felfedve oda nem illő motívumaikat. Mennyit kuncoghattak magukban, mint egy gyerekes csínytevésen, hogy áthágták a szigorú protokollt. Ki tudja, milyen úri huncutságok rejtőzhettek még a drága kelmék alatt…

 

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!