Kiderült, hogy Budapest a legolcsóbb város egy európai egyetemistának- hirdetés -Gyakorlatilag minden mutató szerint. Mutatjuk a számokat.

 

Hamarosan kezdődik a felsőoktatási tanév is, ezért a Le Figaro átvizsgálta az Uniplace francia portál vendégdiákok megélhetési költségeire vonatkozó elemzését – olvasható a hvg.hu-n. Azt vizsgálták, melyik az az öt európai egyetemi város, ahol egy Erasmus ösztöndíjas diák a lehető legkisebb költségvetésből is normálisan meg tud élni.

Három kiadási tételt vettek szemügyre: a lakhatási költséget, a városi közlekedésre és az élelmiszerre fordított kiadásokat. Ebben az összehasonlításban Budapest nyerte az olcsósági versenyt, két portugál és két közép-európai város került be az öt legolcsóbb közé.

Már a lakhatás is olcsó

Budapesten 250 euróból kihozható a lakhatás (ez azért kevésnek tűnik, tekintettel az elszabaduló albérleti díjakra, bár ha többen bérelnek együtt lakást, akkor reális, a szerk.), 11 euró a városi közlekedés ( a havi bérlet diákoknak 3450 forint, úgyhogy ez stimmel) és 100 eurónál többet nem kell kajára költeni (a napi ezer forint itt is túlzásnak tűnik, abból azért nem futja nagy kajálásra), vagyis

360 euróból egy Erasmus-os egyetemista szépen elvan Budapesten.

Erasmus diákok Budapesten:- hirdetés -
loading...

Prágában 403, Portóban 409, Varsóban 426, Lisszabonban 502 euróból futja ilyen életvitelre. Tehát az öt legolcsóbb, ötszáz euróból is élhető európai egyetemi város: Budapest, Prága, Portó, Varsó és Lisszabon. A másik véglet London, ahol 680 euró a szállás, 104 a közlekedés és 340 euró a minimálisan szükséges kajára fordított kiadás, vagyis a végösszeg 1124 euró. Párizs a második legdrágább európai egyetemi város 914 euróval. A német és a spanyol egyetemi városok a középmezőnyben vannak, 600 és 800 euró közötti kiadással, kivétel München, 893 euróval. Amszterdam és Milánó 900 eurós költségvetése nem meglepetés- írja a Le Figaro.

Tandíjak

Az Uniplaces korábban vizsgálta a beiratkozási díjakat is, amelyek az Erasmusnál hosszabb távú projektekre érvényesek. Londonban egy jó egyetemre 10 ezer euró fölötti a beiratkozási díj, míg a német, holland, belga, francia egyetemeken, hála a bőkezűbb állami támogatásnak ez ezer euró alatti összeg.

Sör

Egy korábbi vizsgálatban összevetették az egyetemista fiatalok számára fontos sör árakat is. Ebben a kategóriában is Budapest és Prága a legolcsóbb, másfél és két euró közötti korsónkénti átlagárral, míg Párizs a legdrágább hat euróval.

A közép-európai fővárosokban az egyetemisták még étterembe is elmerészkedhetnek,

hiszen átlagosan 10,5 euróból rendesen meg lehet vacsorázni, miközben Európa más tájain 15 eurónál kezdődik egy hasonló színvonalú éttermi kiruccanás ára.

forrás

 


- hirdetés -


loading...


Szólj hozzá!